29 juni, 2022

Att vara kyrka tillsammans

Du och dina gåvor behövs hos oss – det är tillsammans som vi är församling och kyrka. Tack vare alla ideella insatser kan vi finnas till både i brett och djupt i våra verksamheter, såväl mitt i vardagen som vid Gudstjänster.

Jag har träffat Sandra Jansson som bor och lever med sin familj i Valinge. Till vardags jobbar Sandra som musiklärare inom kommunen, vilket hon har stor nytta av i sitt ideella arbete.

– Mitt första ideella engagemang var som körsångare i flera olika körer som drevs i den församling jag växte upp i. Ursprungligen kommer jag inte från någon aktivt kristen familj men min mamma sjöng i vuxenkör och vi har sjungit mycket tillsammans, berättar Sandra.

Började som aktiv inom kyrkisverksamheten
Under flera år var Sandra aktiv inom barnverksamheten i församlingen och deltog i stort sett varje vecka. Det var en verksamhet dit man kunde komma med sina barn och leka, sjunga och fika tillsammans med andra föräldralediga. Efter att ha hållit upp med körsång under flera år hittade Sandra sen, genom Novakören, tillbaka till sången igen.

– För mig, som med många andra, är kören ofta en väg in i gemenskapen – ett sätt att fylla på med positiv energi, släppa stressen och landa i nuet för en stund.

Vill du bli en del av vår gemenskap?
Vi ser gärna möjligheterna, snarare än hindren, och vi vill skapa relationer tillsammans med dig och hitta det som du brinner för.

Alla som engagerar sig som ideella är viktiga och ingår i gruppen för ideell verksamhet som samordnas av Siw Ölmelid, diakon, i Lindberga församling. Ett första steg är att du bjuds du in till ett blomstrasamtal där vi tillsammans upptäcker dina gåvor.

Vad är ett blomstrasamtal?
– ”Vad brinner du för? Vad har du för intressen?” Det var frågor jag fick när jag blev inbjuden på ett blomstrasamtal i församlingshemmet. Under samtalet lyfte Siw fram mina gåvor och förmågor. Frågan jag ställde mig var om jag skulle orka ge av min tid? Samtidigt som jag visste att musiken ger mig så mycket energi – det ledde till ett avtal inom musik.

När du väljer att engagera dig hos oss så väljer du själv hur mycket och hur ofta du vill vara behjälplig. Sandra har genom sitt engagemang och sång hållit i andakter, spelat på andakter på Lindgården och deltagit i olika konserter.

– Jag kan varmt rekommendera att engagera sig ideellt. Du blir del av en fin gemenskap, och får ge till någon annan på något sätt, och på så sätt så får vi känna oss värdefulla för någon annan. Jag får finnas i en gemenskap som jag tycker om och kan komma med knasiga idéer, som blir väl mottagna. Alla kanske inte går att förverkliga, men det finns alltid en öppenhet för diskussion, avslutar Sandra.

Emelie Helgesson
Kommunikatör