6 juli, 2022

Nedslag i konfaverksamheten

Vi vill i vår konfirmandverksamhet ge ungdomar möjlighet att försöka förstå hur det är att vara och leva som kristen. Vi vill ge dem ett tillfälle där de får reflektera över vad det innebär att få leva och att vara skapad som människa, utifrån kristendomens perspektiv.

Att få vara konfirmand är att utmana sig själv. Kanske kommer man in i ett nytt sammanhang, med nya människor och nya bekantskaper. Konfirmandledarna inspirerar och motiverar ungdomarna till att våga ta för sig och möjliggöra för att skapa relationer med andra ungdomar, liksom ge sig själv möjligheten att öppna upp för en relation med den kristna tron.

Under konfirmandåret 2021/2022 har församlingen haft fyra konfirmandgrupper som löpt parallellt med varandra. Jonathan, Alma och Moa har ingått i RomKonfa-gruppen och jag passade på att ställa några frågor till dem på deras konfirmationsdag. Konfirmationsdagen är slutpunkten för deras konfirmandtid hos oss, men kanske startpunkten på deras fortsatta kristna liv.

– Vi har fått med oss mycket ny kunskap om kristendomen, jag visste inte så mycket om den sen innan men nu har jag fått en helhetsbild, säger Jonathan.
– Vi har fått många nya vänner och en härlig gemenskap, säger Alma och Moa i kör.

Tyvärr satte pandemin stopp för planerna att åka till Rom. Istället för att besöka Vatikanen, Petruskyrkan, Colosseum och svenska kyrka i Rom, så blev det en Stockholmsresa tillsammans med de tre ledarna Ola, Ebba, Ewa och Martha.

– I Stockholm fick vi lära känna svenska kyrkan och livet som kristna. Vi fick även chansen att möta Islam i Stockholms Moské, Judendomen i Stockholms synagoga, lära känna Stockholm som storstad men även oss själva, genom att uppleva saker såsom Escaperoom, tunnelbanor och att resa utan föräldrar, säger Ebba Lindkvist.

Kyrkans uppdrag

Vi som församling och kyrka firar Gudstjänst, bedriver undervisning och utövar diakoni och mission. Det gör vi för att barnet, ungdomen eller den vuxne ska hitta sin egen väg till tro och en gemenskap. Det gör vi bland annat genom församlingens gemenskap och Gudstjänst-firande.

Konfirmandtiden utmanar och tillåter varje ungdom att förstå att de som människor är skapade som unika, värdefulla, älskade och välsignade.

Är du en blivande konfirmand?
Under våren skickades det ut en enkät till alla församlingsmedlemmar i konfirmandålder. Genom enkätens svar har KonfaCrew sammanställt resultatet och det har resulterat i fyra nya konfirmandgrupper:

•AuschwitzKonfa
•ÅkpassKonfa
•ÄventyrsKonfa
•RomKonfa

Alla som är födda 2008 och tillhöriga i församlingen ska ha fått en KonfaFolder hemskickad som presenterar konfirmandtiden 2022/2023.
I foldern hittar du mer information om vårt upplägg, vad som ingår i de olika grupper, eventuella kostnader och annat som är viktigt att veta.

Har du fler frågor eller funderingar?
På sidan för konfirmander kan du hitta svar på de vanligaste frågorna.

Besök vår hemsida eller mejla oss:
lindberga.forsamling.konfirmand@svenskakyrkan.se

EMELIE HELGESSON